

Better Care Insight Sharing Day – Agenda

Date: 14th January, 2021 Time: 09:00 – 15:20

Location: Zoom: https://zoom.us/j/94142576708?pwd=bTVYRUxkeWFFZHd6N0hSOVh5QVRHQT09

Meeting ID: 941 4257 6708

Passcode: 478804 One tap mobile

+442034815240,,94142576708# United Kingdom +442039017895,,94142576708# United Kingdom Find your local number: https://zoom.us/u/abHOhsHjQL

Time	Session	Who	Objectives	
09:00 (5 min)	Introduction and welcome	Alastair Denniston Better Care Research Director, University Hospitals Birmingham NHS Trust Alice Turnbull, National Programme Director for Better Care, HDR UK		
09:05 (15 min)	Events update	 Chair: Alice Turnbull Paula Williamson, Professor of Biostatistics, University of Liverpool Philip Scott, Reader in Health Informatics, University of Portsmouth John Macleod, Professor of Clinical Epidemiology and Primary Care, Director NIHR ARC West 	Update: round up of recent events across the Better Care network Patient-Reported Outcomes for Better Care workshop Catalyst Knowledge Sharing Collaborathon Applied social care research workshop	
09:20 (70 min)	Sharing and Learning: How has the Better Care approach been used in the COVID-19 response and recovery?	 Chair: Alastair Denniston Liz Sapey, Director - PIONEER, Professor in Acute and Respiratory Medicine, University of Birmingham Rich Wood, Head of Modelling and Analytics at BNSSG CCG Peter Spilsbury, Director, The Strategy Unit Andy Hood, Analytics Manager, The Strategy Unit Sukhmeet Panesar, Deputy Director, Data, Analysis and Intelligence Service, NHSE&I (C-19 data and analytics community) 	 Share: examples where the Better Care approach was used to inform the immediate response to the pandemic Identify: critical success factors which supported these initiatives Discuss: lessons learnt which can inform longer term service provision and the delivery of the Better Care approach 	
10:30 (10 min)	BREAK			
10:40 (60 min)	Embedding into clinical practice: What strategies are enabling real world implementation in routine care and what are the	 Chair: Josh Keith, Senior Fellow, The Health Foundation Charles Haworth, Respiratory Consultant, Papworth NHS Foundation Trust (CF SmartCare project) Alvina Lai, Lecturer in Health Data Analytics, University College 	 Update: progress of the Better Care Catalyst projects as exemplars of implantation into routine practice Identify: critical success factors and common challenges faced by the projects when integrating the use of health data into routine care 	



	opportunities to build on these in the future?	London (Informatics Consult project) Tony Willis, Clinical Director for Diabetes, North West London Health Care partners (RADAR Diabetes project)	•	Discuss: key opportunities for the future of the projects and the potential to scale impact
11:40 (10 min)	BREAK			
11:50 (40 min)	Developing, scaling and sustaining: How can we support a health and care system which enables the Better Care approach?	Tom Hardie, Improvement Fellow, The Health Foundation Tim Horton, Assistant Director - Insight & Analysis, The Health Foundation • Catalyst Policy and Insight workstream	•	Update: key themes identified by the Catalyst Policy and Insight workstream Discuss: conditions needed to develop and scale the Better Care approach Identify: what further research is needed to help translate the Better Care approach into reality
12:30 (60 min)	LUNCH			
13:30 (30 min)	Networking session	Alice Turnbull, National Programme Director for Better Care, HDR UK	•	Meet colleagues and share interests and work
14:00 (30 min)	Scaling and sustaining: How we use the Gateway to enhance and share the Better Care approach?	Susheel Varma, Director of Engineering, HDR UK	•	Update: Recent developments on the Gateway Consider: how the Better Care community can use the Gateway to support delivery, maximise impact, enable scaling Discuss: how the Better Care community can inform the future development of the Gateway
14:30 (40 min)	Scaling and sustaining: How are national system stakeholders working to embed Al and advanced analytics in routine health and care?	Alastair Denniston Director, in conversation with Daniel Bamford, Deputy Director Al Award, Accelerated Access Collaborative, NHS England & Improvement	•	Identify: priorities for key, national system stakeholders in the application of AI and advanced analytics Consider: how HDR UK and the Better Care community can contribute to and inform the national agenda
15:10 (10 min)	Closing remarks and next steps	Alastair Denniston Better Care Research Director, University Hospitals Birmingham NHS Trust Alice Turnbull, National Programme Director for Better Care, HDR UK	•	Review: the day summarising key themes, insights and learnings Identify: priorities and immediate next steps
15:20	CLOSE			